:(
Martyna: Wykres funkcji kwadratowej f(x)=−x2 przesunieto 2 jednostki w prawo i o 1 jednostke w gore.
zapisz w postaci ogolnej wzor funkcji g, ktorej wykres w ten sposob otrzymano
30 mar 16:01
MQ: Piszesz w postaci kanonicznej:
y−y0=a(x−x0), gdzie x0 i y0 to właśnie przesunięcia, a potem wyliczasz postać ogólną
30 mar 16:08
Martyna: czyli ?
30 mar 16:09
MQ: Dwie jednostki w prawo, to właśnie x0
Jedna jednostka w górę to y0
30 mar 16:12
Mila: otrzymasz f(x−2)+1
f(x)=−x2
f(x−2)+1= −(x−2)2+1 rozwiń ze wzoru skróconego mnożenia i uporządkuj.
30 mar 16:12
Martyna: dziekuje , nic nie kumam hehe ale dziekuje
30 mar 16:13
Mila: Czego nie rozumiesz?
30 mar 16:14
MQ: Tak to jest Mila −− zrobiłaś za nią i teraz nic nie kuma. Pomyśl trochę, zanim coś podasz
na tacy, bo w ten sposób pomagasz produkować kaleki umysłowe.
30 mar 16:15
Martyna: mam napisc tak ? y−yo=a(x−xo)
f)x)=−x2
f(x−2)+1=−(x−2)2+1?
30 mar 16:17
Martyna: ty MQ nie udawaj inteligenta bo to ze z matmy jestes niby madra /madry to nie oznacza ze
inteligencja z Ciebie pryska
30 mar 16:20