ciąg
myślący: Udowodnić że ciąg arytmetyczny a
n spełnia równość:
∀
n∊N,1≤k≤n a
k + a
n−k+1=a
1+a
n
i nierówność
∀
n∊N,1≤k≤n a
k * a
n−k+1 ≥ a
1 * a
n
Nie wiem jak to zrobić pomóżcie
30 mar 15:47
Mila: 1) Pierwszy warunek oznacza, że w skończonym ciągu arytmetycznym suma wyrazów jednakowo
oddalonych od początku i końca jest stała i równa sumie pierwszego i ostatniego wyrazu.
ak=a1+(k−1)*r
an−k+1=a1+(n−k)*r
a1+(k−1)*r+a1+(n−k)*r= 2a1+(k−1+n−k)*r=2a1+(n−1)*r=a1+an
30 mar 16:07
30 mar 19:22
myślący: 
30 mar 19:38
myślący: 
?
30 mar 21:35
Mila: Spróbuj podstawić za ak,an−k+1, an jak Ci wyżej napisałam.
30 mar 21:39
Mila: ?
30 mar 21:48
myślący: czyli
| | a1*an | | a1*an | |
i teraz mam to wymnożyć  ? : |
| * |
|  ?  |
| | an−k+1 | | ak | |
30 mar 21:55
Mila: Zaraz zrobię.
30 mar 21:57
myślący: ok
30 mar 22:03
Mila: ak * an−k+1 ≥ a1 * an
[a1+(k−1)r]*[a1+(n−k)r]≥a1*[a1+(n−1)]
wykonaj działania po jednej i drugiej stronie i otrzymasz nierówność prawdziwą.
30 mar 22:06
myślący: no tak

a
n można zapisać jako a
1+(n−1) ale ja jestem głupi....
30 mar 22:09
Mila: Przepraszam ,zjadłam r, źle przepisałam z brudnopisu.
Ma być;an=a1+(n−1)r
30 mar 22:15
myślący: wyszło mi:
r2kn−(rk)2 − r2n+r2≥0
30 mar 22:38
myślący: dobrze

?
30 mar 22:44
myślący: może być taki wynik?
30 mar 22:48
Mila:
a12+a1*(n−k)*r+a1*(k−1)*r+(k−1)*(n−k)*r2≥a12+(n−1)*a1*r /−a12
a1(n−k+k−1)r+(k−1)*(n−k)*r2≥a1*(n−1)*r
(k−1)*(n−k)*r2≥0 nierówność prawdziwa , zastanów się dlaczego.
Mam nadzieję, że nie zrobiłam literówki, to się źle pisze.
30 mar 22:51
myślący: wielki dzięki za pomoc
30 mar 23:12
Mila: No to dobrnęliśmy do końca.
30 mar 23:22