POMOCY :(
Martyna: rozwiaz algebraicznie i graficznie uklad rownan
y=x2−x−2
y−x=1
30 mar 15:11
Przewiduje pokój: pigor napisał ci jak to zrobić.
30 mar 15:14
Martyna: ale nie rozumiem wogole..
30 mar 15:15
Martyna: nie wiem jak to narysowac ..
30 mar 15:15
Beti: 1) jest to równanie paraboli. Musisz wyznaczyć kilka punktów, przez które ona przejdzie:
1
o m. zer.
Δ=1+8=9
√Δ = 3
2
o wierzchołek
3
o pkt przecięcia osi oy
A = (0,y) =
(0,−2)
2) drugie równanie to równanie prostej, które najpierw trzeba przekształcić:
y = x+1
teraz wyznaczasz 2 punkty, przez które przejdzie ta prosta:
B=(0,1) ,
C=(4,5)
teraz zaznaczasz te punkty w ukł. wsp. i rysujesz oba wykresy. Musza się one przeciąć w
punktach, których współrzędne obliczysz metodą algebraiczną.
30 mar 15:27
Martyna: ale tuman jestem , sorki ze drecze

ale jak ta delte obliczylas?
30 mar 15:32
Beti: 
Δ=b
2−4ac
30 mar 15:32
Martyna: wzor znam ale skad 1+8=9?
30 mar 15:34
Beti: wzór funkcji to:
y = x2 − x − 2 → czyli: a=1
b=−1
c=−2
Δ=(−1)2 − 4*1*(−2) = 1+8=9
30 mar 15:36
Martyna: ale ty cierpliwa jestes hehe ja juz bym dawno pogonila mnie hehe dziekuje .
30 mar 15:45
Martyna: beti wytlumacz mi jeszcze prosze to . y1=x12−x1−2? jak to obliczyc
30 mar 15:49
Beti: dobra, wróciłam

policzyłam x
1 i x
2. Teraz trzeba policzyć "igreki" z równania paraboli − podstawiając do tego
równania wyliczone "iksy. Odpowiednio podstawiając, czyli żeby policzyc y
1 podstawiasz do
wzoru wartość x
1, a żeby policzyc y
2 − wstawiasz wartość x
2.
x
1=−1
więc: y
1 = (−1)
2−(−1)−2 = ...
x
2=3
więc: y
2 = 3
2−3−2 = ...
30 mar 16:32
Martyna: ok probuje robiuc ale nie uciekaj juz hehe
30 mar 16:38
Martyna: ok y
2 y
1 obliczylam . a jak to na wykresie narysowac ?
30 mar 16:42
Beti: zaznacz wszystkie punkty potrzebne do narysowania paraboli: m. zer., wierzchołek, pkt A − i
poprowadź przez nie wykres (sorki nie zrobie wykresu bo mój komp od razu się zawiesza jak
próbuje coś narysować − taki humorzasty

)
Ale TY może dasz radę tutaj strzelić wykresik, to sprawdzimy, czy dobrze.
Zeby narysować drugi wykres − czyli prostą − zaznacz w ukł. wsp.punkty B i C i przez nie
poprowadź prostą.
30 mar 16:49
Martyna: ok sprobuje i wysle dla mistrza na sprawdzenie

aale watpie ze mi wyjdzie hehe
30 mar 16:51
Beti: czekam
30 mar 16:55
Martyna:
30 mar 16:56
Martyna: tych kropek nie powinno byc hehe , te czzarne punkty to wierzvholki a czerwone to tak
poprowadzialm wykres. dobrze? tamten drugi umiem zrobic .
30 mar 16:57
30 mar 17:03
Beti:

jak czarne punkty to wierzchołki
| | 1 | | 9 | |
wierzchołek parabola ma jeden: W = (p,q) = ( |
| , − |
| ) − sory, wcześniej się |
| | 2 | | 4 | |
walnęłam w obliczeniach

dwa m. zer. x
1= −1 i x
2= 3
jeden punkt przecięcia osi y A=(0,−2)
nanies te punkty jeszcze raz.
30 mar 17:04
Martyna: ok. a na tej stronce co ktos wyslal jest dobrze ?
30 mar 17:07
30 mar 17:09
Beti: tak, tyle że tam nie ma osi układu wsp.
30 mar 17:10
Martyna:

cos takiego ? tylko troche w rzeczywistosci inaczej ?

jak juz teraz zle to sie poddaje hehe
30 mar 17:21
wiola: czy mozesz mi pomóc w tym zadaniu NuW RnC NnC R\W
31 mar 15:17