Jak wyznaczyć parametr m
Irena: Dane są proste o równaniach l: 4x+2y−5=0, k: mx+3y+1=0. wyznacz parametr m, tak aby te proste
były prostopadłe.
30 mar 14:41
Basia:
Ax+By+C=0 i A1x+B1y+C1=0 są prostopadłe ⇔
A*A1 + B*B1 = 0
30 mar 14:44
Irena: A można jakoś prościej i po polsku bo dla mnie to czarna magia

Proszę
30 mar 14:46
Basia:
można, ale prościej nie będzie
przekształć równania do postaci kierunkowej
(1)
2y = −4x + 5
y = −2x +
52
a
1 = −1
(2) zrób tak samo
| | −1 | |
potem a1*a2 = −1 albo a2 = |
| |
| | a1 | |
30 mar 14:50
Irena: wielkie dzięki teraz jakoś dam sobie rade
30 mar 14:52