proszę was o pomoc
IGOR: Wiem że to forum matematyczne ale byłbym bardzo wdzięczy gdybyście mi pomogli z Fizyki
BARDZO PROSZE O POMOC
1.Oblicz po jakim czasie samochód poruszający się ruchem jednostajnym przyśpieszonym z
szybkością początkową Vo=25m/s osiągnie szybkośc Vk=40m/s i drogę jaką w tym czasie
przebędzie. Przyśpieszenie samochodu wynosi a=3m/s
2.Oblicz z jaką siłą F pocisk o masie m=10g jest wyrzucany z lufy karabinu o gługości I=60cm
wiedząc że prędkość pocisku u wylotu lufy v=800m/s. Przyjmij że ruch pocisku w lufie karabinu
jest jednostajnie przyśpieszony.
3.Ile wynosi energia kinetyczna samochodu o masie m=1000kg jadącego z prędkością 72km/h?
4.Smochod osiaga prędkość 20m/s w ciągu 10s od chwili rozpoczęcia ruchu. Oblicz grogę startu
przyjmując ruch za jednostajnie przyśpieszony
5.Traktor ciągnie przyczepę działając siłą o wartości F=40kN. Oblicz drogę przebytą przez
przyczepę jeżeli traktor wykonał pracę W=20MJ
6.Ciało o masie m=0,75 porusza się ruchem jednostajnym po j okręgu o promieniu r=3m. Oblicz
wartość siły powodującej ten ruch jesli okres ruchu T=5s Podaj pozostałe cechy tej siły
7.Mały chłopiec ciągnie samochód−zabawkę działając siłą o wartości 3N Oblicz masę samochodzika
jeśli w czasie 5s przebył on drogę 20m
8.Podnosząc skrzynię o masie 50kg na wysokość 1,5m wykonano pracę 900J Oblicz wartość siły
którą działano
30 mar 13:50
asp: Obczaj wzory.
30 mar 14:35