witam
moniczka : witam

dla jakich parametrów M liczba A jest pierwiastkiem W
w(x) = x
3 +3x
2 +(m
2 − 2m ) x +2 a= −2
30 mar 13:28
Ajtek: Policz W(−2)=0
30 mar 13:30
30 mar 13:37
Ajtek: W(−2)=(−2)
3+3*(−2)
2+
(m2−2m)*(−2)+2=0
podnosisz do ptęg, to co jest na niebiesko wymnóż. Wyjdzie równanie kwadratowe z m i wtedy
liczysz Δ i miejsca zerowe po m

. To będzie rozwiązanie.
30 mar 13:42
moniczka : dzięki ale niewiem czy dam rade bo jestem dętka z matmy
30 mar 13:45
Ajtek: Nie bój się

, matematyka nie gryzie.
30 mar 13:46
moniczka : mam nadzieję
30 mar 13:48
Ajtek: Ja to wiem

.
30 mar 13:48
moniczka : może pomożesz mi w tym zadanku bo mam jeszcze takich kilka i bym miala na wzór
30 mar 13:51
Ajtek: Bardzo chętnie, ale wychodzę właśnie będę ok 17−stej, może ktoś inny tu zerknie.
Nie mniej próbuj sama, wiecej się nauczysz "walcząc" niż patrząc.
30 mar 13:53
moniczka : ok miłego dnia pomimo pogody
30 mar 13:54