hhh
olo: czy ktoś mi to sprawdzi czy dobrze jeśli żle to proszę o poprawki
2x4 −8x3 + 6x2 =0
2x2 (x2 −4x +3 ) =0
x2 − 4x +3 =0
a=1 b=−4 c= 3
delta = 42 −4 *1*3
delta =16−12=4
x1= −4−42*1= −82= −4
30 mar 13:03
Przewiduje pokój: Δ > 0 − mamy dwa rozwiazania
musisz jeszcze policzyć
√Δ a następnie podstawić do wzorów.
tylko nie zapomnij o trzecim rozwiązaniu : x
3 = 0. Nie wiem czy specjalnie pominąłeś czy nie
30 mar 13:05
Basia:
2x
2(x
2 − 4x + 3) = 0 ⇔
x
2=0 lub x
2−4x+3 =0
x=0 lub......................
| | −b−√Δ | | −(−4)−2 | | 4−2 | |
x1 = |
| = |
| = |
| = 1 |
| | 2a | | 2 | | 2 | |
x
2 popraw sama
30 mar 13:06
olo: to znaczy że to x1 to żle czy nie dokończone obliczę x2 a x3 wiem ze 0 ale
wielkie dzięki
30 mar 13:09
olo: basiu skąd wzieło się −2 w delcie jak jest 4
30 mar 13:12
Ajtek: Zobacz co napisał Przewiduje pokój
30 mar 13:23
30 mar 13:33