średnia artymetyczna wariance odchylenie standardowe
Milena: Hej mam prośbę obliczy mi ktoś średnią arytmetyczną wariancję i odchylenie standardowe z
zestawu danych 3,1,2,8,7,8,0,4,8,9 bo nie wiem czy dobrze zrobiłam...
30 mar 12:33
Basia:
sprawdź sobie w arkuszu kalkulacyjnym
30 mar 12:51
Milena: ale ja zrobiam i sprawdzałam w odpowiedziach i tam jest inaczej nie wiem czemu czasami w
odpowiedziach są źle podane odpowiedzi i chce się upewnić czy ja źle zrobiłam czy źle jest
podane robiąłm w3szystko tak jal trzeba więc nie wiem czemu mi inaczej wyszło
30 mar 12:56
Basia:
no to właśnie można sprawdzić swoje obliczenia w arkuszu kalkulacyjnym
jaka średnia Ci wyszła ?
30 mar 12:59
Milena: średnia wyszła mi tak jak w odpowiedziach 5 ale wariancje mi inaczej wyszła bo wyszła 37,6 a
w odpowiedziach jest 10,2
30 mar 13:05
Ajtek: I tyle powienna wyjść, szukaj błędu w obliczeniach.
30 mar 13:06
Milena: a.. już wiem gdzie jest błąd ok dzięki
30 mar 13:13
Milena: znalazłam ale wraz mi nie wychodzi wyszło mi 15,6
zrobiłam tak sigma2 = 1(0−5)do kwadratu +1(1−5) do kwadratu1+(2−5) do kwadratu +1(3−5)do
kwadratu+1(4−5)do kwadratu +1(7−5) do kwadratu +3(8−5) do kwadratu+1(9−5)do kwadratu to
wszystko dzielone przez 10 = 25+16+9+4+1+4+81+16 to wszystko o dzielone przez 10 = 156dzielone
przez 10= 15,6
30 mar 13:26
Milena: juz wiem gdzie mam błąd w rachunku się pomyliłam
30 mar 13:28
Ajtek: błąd masz tutaj w liczeniu:
...+3(8−5)2+....=......+81+... powinno być 3*9czyli 27
30 mar 13:29
Milena: wiem wiem już znalazłam ten błąd dzięki
30 mar 13:36
Ajtek: Nie ma za co

.
30 mar 13:43