...
mycha: Samochód w cenie 45 000 zł kupiono na raty. Pierwszą ratą była kwota 3 600 zł, a następna była
o 150 zł mniejsza od poprzedniej. W ilu ratach spłacono kupno samochodu?
chodzi mi tylko o to czy dobrze rozwiązałam zadanie.
an = a₁ + (n−1)(−150)
an = 3600 − 150n + 150
an = 3750 − 150 n
45000 = (3600 + an) n/2
90000 = ( 3600 + an) * n
90000 = ( 3600 + 3750 − 150n) n
90000 = ( 7350 − 150n) * n
90000 = 7350n − 150n² |:150
600 = 49n − n²
− n² + 49n − 600 = 0
Δ = 2401 − 2400 = 1
√Δ = 1
n₁ = −49 − 1 / −2 = 25
n₂ = −49 + 1 / −2 = 24
a₂₄ = 3750 − 150 * 24 = 150
a₂₅ = 0
45000 = ( 3600 + 150 ) * 24/2
90000 = 3750 * 24
90000 = 90000
L = P
OdP: w 24 ratach spłacono samochod
30 mar 12:33
Aga1: Dobrze, ale można krócej.
r=−150
S
n=45000
a
1=3600
| (2*3600−2*75(n−1))*n | |
| =45000 |
| 2 | |
3600n−75n
2+75n=45000
75n
2−3675n+45000=0 //:75
n
2−49n+600=0
30 mar 12:44
proxx: ja bym to zrobił tak
ale oba są ok
Sn = 45000
a1 = 3600
r = − 150
Sn = a1 +an2 * n
an = a1 + (n−1)*r
45000 = a1 + a1 + (n−1)*r2 * n
45000 = 2a1 + (n−1)*r2 * n
45000 = 2* 3600 + (n−1)*(−150)2 * n /*2
90000 = (7200 − 150n + 150) *n
90000 = 7350n − 150n2
150n2 − 7350 n + 90000 = 0 /150
n2 −49 n + 600 = 0
Δ = 2401 − 2400 = 1
√Δ = 1
n1 = 49−12 = 24
n2 = 502 = 25
30 mar 12:44