jak to zrobić?
...:

Na rysunku powyżej przedstawiono prostą zasadę utworzenia z patyczków pewnego ciągu figur.
a) ile patyczków potrzeba do utworzenia 50 figury w tym ciągu?
b) ile początkowych figur tego ciągu można ułożyć z 147 patyczków?
30 mar 12:20
proxx: a1 = 7
a2 = 14
a3 = 21
jest to ciąg arytmetyczny o r = 7
wzór na an
czyli a50 = a1 + (n−1)*r
b) wzór na sumę, Sn = 147
podstawiasz do wzoru na sume, zamiast an podstawiasz wzór na an tak aby niewiadomą była tylko
wartość n i obliczasz
30 mar 12:23
...: a50
30 mar 12:34
...: a50 = 7 + (n−1) *7 ?
30 mar 12:34
proxx: a) w a50 = 7 + (50−1)*7
30 mar 12:57