fizyka
malutka: hej

mam pytanie z fizyki...
Lekko kopnięta piłka toczy się po boisku aż do zatrzymania wskutek tarcia. Praca wykonana nad
piłką przez siłę tarcia jest:
W>0
W<0
W=0
mi się wydaje, że to będzie w>0 , ale jak ktoś może to wytłumaczyć to byłabym wdzięczna..
30 mar 12:12
MQ: Praca, to iloczyn skalarny wektora siły razy wektor przesunięcia.
Jeżeli α to kąt pomiędzy wektorami, to:
a→*b→=|a→|*|b→|*cosα=abcosα
Kąt między wektorem siły tarcia a wektorem przesunięcia jest równy 180o (czyli π).
Zobacz ile wynosi cosα, a będziesz miała odpowiedź
30 mar 16:28