proszę o pomoc
mycha: Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego (a
n) o różnicy r= −3 jest równy 30 a ostatni wyraz a
n
stanowi 1/8 sumy wszystkich poprzednich wyrazów.
a) wyznacz liczbę wyrazów ciągu (a
n)
b) podaj ostatni wyraz ciągu (a
n)
mam do rozwiązania kilka zadań tego typu, pomóżcie mi rozwiązać to jedno to może mi się
rozjaśni jak zrobić pozostałe
30 mar 12:11
proxx: a1 =30
r = −3
an = 18{Sn
wzór na Sn i wzór na an,
dodatkowo we wzorze na Sn występuje an → i zamiast an podstawiasz tam wzór na otrzymanie
an, tak aby jedyną niewiadomą była wartość n
30 mar 12:19
mycha: a jaki to będzie wzór na Sn i wzór na an
30 mar 12:22
Przewiduje pokój: a wszystkich poprzednich wyrazów nie oznacza Sn−1 ?
30 mar 12:23
30 mar 12:23
proxx: obliczy z samego wzoru na sumę.
30 mar 12:24