wyznacz m
Ola : Małe pytanie:
robię sobie zadanie maturalne i mam chyba już zawieszony mózg, bo kminię nad czymś takim:
wyszła mi nierówność:
−m
2+m
3−m+2>0 no i wg klucza to jest dobrze
to jakim cudem po przekształceniu tego wyszło:
(m+1)(m−1)(m−2)>0 i że m∊(−1,1) lub(2,+
∞)?
I drugie pytanie:
W dalszej części tego zadania wyszło mi (znowu wg klucza dobrze)
4m
3−8m
2−12m<0
a potem, wg klucza jest tak:
4m(m−3)(m+1)<0
to jakim cudem rozwiązaniem jest m∊(0,1) lub(2,3)
Proszę o pomoc
proxx:

w 1 po przemnożeniu nawiasów nie uzyskujesz górnego równania.
otrzymujesz m
3 − 2m
2 − m + 2
w 2.
4m ( m
2 − 2m − 3 ) < 0
m
1 = 0
Δ = 4 + 12 = 16
√Δ = 4
m
2 = −1
m
3 = 3
czyli 4m (m−3) (m+1) <0
rysujesz wykres
m należy od −
∞ do −1 i od 0 do 3 otwarte