.
DSGN.: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym α jest kątem nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny
podstawy a β katem miedzy krawedzią boczna a krawedzia podstawy ostrosłupa
| | 1 | |
Wykaz ze sin2α+ |
| =2 |
| | sin2β | |
wielkie dzięki
30 mar 00:15
Godzio:
Coś nie tak w tej zależności hmmm
30 mar 01:19
Godzio:

h − wysokość ściany bocznej
a − krawędź podstawy
Dzieląc oba równania przez siebie otrzymamy:
| | 1 − sin2β | |
1 − sin2α = |
| |
| | sin2β | |
| | 1 | |
sin2α + |
| = 2 co kończy dowód |
| | sin2β | |
Źle przeczytałem polecenie na początku...
30 mar 01:25