funkcje
blogther: mamy podana funkcje y = |
12x − 2 |
| | |f(x)| | |
zapisz wzor funkcji h(x) = |
| bez uzycia symbolu wartosci bezwzglednej i narysowac |
| | f(x) | |
jej wykres
29 mar 23:11
Eta:
dla x >4 dla x <4
f(x) = 1 f(x)= −1
29 mar 23:13
krystek: dla x≥4 mamy h(x)=1 dla x<4 mamy h(x)=−1 poniewaz I12x−2I=−(12x−2)
29 mar 23:15
krystek: Witaj ,

−ku.
29 mar 23:15
Eta:
29 mar 23:16
krystek: A i mam JEDYNKĘ< dzięki Eta jak zawsze na straży!
29 mar 23:18
blogther: to co wam podałem to jest tylko czesc funkcji f(x) bo myslałem ze jak dam wam czesc do
zrozumiem jak to sie robi ale jak widze to nie moge tego tak od razy pokapowac wiec jak nic
nie wymysle to podam wam cała funkcje f(x) ale to za chwile
29 mar 23:23
blogther: czyli 4 to miejsce zerowe tak a −1 i 1 to skad sie wzieło?
29 mar 23:26
ZKS:
A w którym miejscu ta funkcja przecina oś X w punkcie 4 że mówisz że to miejsce zerowe?
29 mar 23:29
krystek: A widzisz gdzieś miejsca zerowe?
29 mar 23:29
blogther: okey pokaze wam jak ja to rozwiazałem majac pełna funkcje f(x)
29 mar 23:30
krystek: I doczekać się nie mogę!
29 mar 23:42
pigor: ...

otóż z warunków zadania :
| | |f(x)| | | ||12x−2|| | |
f(x)= |12x−2| ⇒ g(x)= |
| = |
| = |
| | f(x) | | |12x−2| | |
| | |12x−2| | |
= |
| =1 ⇔ 12x−2|≠0 ⇔ 12x−2≠0 ⇔ x≠4. a więc |
| | |12x−2| | |
g(x)=1 , gdy x≠4 i to wszystko . ...
29 mar 23:43
pigor: ... oczywiście w przedostatniej linijce zamiast
12x−2|≠0 miało być |
12x−2|≠0 ,
bo skracałem przez "to to" . ...
29 mar 23:47
krystek:
29 mar 23:49
blogther:

f(x) = |
12x + 2 | + |
32x − 3 | − 5
| | ⎧ | −2x−4 dla x∊(−∞,−4) | |
| f(x) = | ⎨ | −x dla x∊<4;2> |
|
| | ⎩ | 2x−6 dla x∊(2; +∞) | |
czy dobrze zaznaczyłem przedziały chodzi mi o to czy jest domkniety czy otwarty?
czy moze tak byc jak ja to zrobiłem
czy tak to ma byc chodzi mi o wykres? yx211
29 mar 23:49
blogther: tam po dodatniej stronie x−ow gdzie sa na ujemnych y zamolwane kołeczko na na dodatnich y
otwart kołeczko powinno byc 2 ale nie wiem czemu sie nie wyswietliło
29 mar 23:52
krystek: A jak wygląda wykres y=−2x−4
29 mar 23:55
krystek: Pytanie na początku Twojego postu ma się nijak do tego co teraz podałeś.
29 mar 23:57
blogther: no bo to był tylko przykład zebym wiedział jak rozwiazac ten własciwy nie chciałem isc na
łatwize i dawac wam zebyscie zamnie rozwiazali tylko dałem prostszy zeby wiedziec jak
postepowac teraz juz wiesz po co to zrobiłem
30 mar 00:04
blogther: ale dobrze to robie
30 mar 00:05
Aga1: Drugi przedział <−4,2), a trzeci <2,∞)
Twój wykres na pewno nie jest wykresem funkcji, którą poniżej dobrze rozpisałeś .
30 mar 10:06
blogther:
1 kwi 18:00
blogther: wykres tak powinien wygladac?
1 kwi 18:00
blogther: a dlaczego takie przedziały bo nie wiem skad sie to bierze?
1 kwi 18:01
blogther: moze ktos mi pomoc?
1 kwi 18:50
Eta:
1 kwi 19:01
blogther: tak ale chodzi mi o to:
| | |f(x)| | |
zapisz wzor funkcji h(x) = |
| bez uzycia symbolu wartosci bezwzglednej i narysowac |
| | f(x) | |
jej wykres funkcja f(x) = |
12x + 2 | +
32x − 3 | + 5 wyzej wyznaczyłem juz
przedziały i narysowałem wykres dwa
czy ten drugi jest poprawny? i dlaczego takie sa przedziały jak podała AGA1 bo ja nie wiem
dlaczego takie skad sie to wziało moze mi to ktos wytłumaczyc i jakos ładnie rozpisac?
1 kwi 20:57
blogther: ?
1 kwi 21:17
Aga1: W ostatnim poście umieściłeś dwa zadania
W pierwszym zadaniu mianownik różny od zera, więc oba przedziały są otwarte.
W drugim np. z definicji
| | 1 | | 1 | | 1 | |
I |
| x+2I= |
| x+2, gdy |
| x+2≥0⇒x≥−4 ⇒x∊<−4,∞) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
I |
| x+2I=−( |
| x+2, gdy |
| x+2<0⇒x∊(−∞,−4). |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Jak nabierzesz wprawy, to zauważysz pewną prawidłowość.
Wykresy narysowała
Eta.
2 kwi 10:04