trygonometria
concorde: Dla jakich wartości parametru a równanie |3 − 4sinx| = a2 + 3 jest sprzeczne?
29 mar 22:42
concorde: zrobić przypadkami, że
3 − 4sinx = a2 + 3 U 3 − 4sinx = −a2 − 3
−4 sinx = a2
i z tego?
29 mar 22:47
Ajtek: Wg mnie to bedzie tak, ale łapki nie dam sobie uciąć

.
Rozwiąż nierówność
0>a
2+3>7
i część wspólna tych przypadków.
29 mar 22:50
Eta:
a2+3 >7 lub a2+3 <0 −− sprzeczność
(a−2)(a+2) >0 ⇒ a€ (−∞, −2) U (2,∞)
29 mar 22:59
Ajtek: No to miałem rację, dzięki
Eta 
.
29 mar 23:01
Mila: Rozwiąż graficznie.
albo
−1≤sinx≤1 /*4
−4≤4sinx≤4 /*−1
4≥−4sinx≥−4 /+3
7≥3−4sinx≥−1 wartości funkcji f(x)=3−4sinx to <−1,7>
a2+3>7 to rownanie sprzeczne
29 mar 23:03
Ajtek: a
2+3>7 sprzeczne
od kiedy
29 mar 23:06
Eta:
Mila
29 mar 23:07
Eta:
a2+3>7 ⇒ a2−4>0 (a−2)(a+2) >0 a€ ...........
29 mar 23:08
ZKS:
Sprzeczne że dla tej nierówności nie będzie pierwiastków o to chodzi a nie że nierówność jest
sprzeczna.
29 mar 23:10
Mila: Mam na myśli, że równanie trygonometryczne będzie sprzeczne, brak precyzji.
Brawo Ajtek. Eta? Cześć Wam.
29 mar 23:11
Eta:
29 mar 23:11
Ajtek: Aha, nie zrozumiałem do końca Twojej błyskotliwości

.
I przepraszam za ten czerwony kolor, to dosyć niegrzeczne było. Z obserwacji wiem, iż jesteś
jedną z porządnych matematyczek na forum

.
29 mar 23:13
Mila:
29 mar 23:14
pigor: ... otóż dane równanie jest
⇔ 3−4sinx=−a2−3 lub 3−4sinx=a2+3 ⇔ sinx=14(a2+6) lub sinx=−u{1]{4}a2 ⇒
równania te są sprzeczne ⇔ |sinx|>1 ⇔ 14(|a2+6|)>1 lub |−u{1]{4}a2|>1
29 mar 23:17
pigor: ...

za wcześnie mi się wysłało więc dalej tak :
29 mar 23:19
Eta:
29 mar 23:19
pigor: od tego miejsca :
|sinx|>1 ⇔
14|a
2+6|>1 lub
14|−a
2|>1 ⇔ a
2+6>4 lub a
2>1 ⇔
⇔ a
2>−2 lub |a|>1 ⇔ a∊R lub a<−1 lub a>1 ⇔
a∊R . ...
29 mar 23:27
Mila: Pigor −dyskusja. a=1 mam prostą y=4 , ta prosta przecina wykres, są rozwiązania.
a=2, też są . Dalej do góry nie ma .
Co pod osią?
Jaką ostatecznie chcesz dać odpowiedź, bo może coś pominęłam.
29 mar 23:40