ciągi
zbytdobra: proszę o pomoc, ciągi

liczby log3 , log9 , loga tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny. Znajdź liczbę a
29 mar 22:39
Krzysiek: rozwiąż równanie:
(log 9)2 =log3 * loga
29 mar 22:41
proxx: szukasz q
q = log9log3 = log3 9 = 2
log a = log9 * 2 = 2 log 9 = log92 = log 81
29 mar 22:44
zbytdobra: nie rozumiem jak to q się liczy czemu 2?
29 mar 22:57
Ajtek:
Jest to jedna z własności logarytmów:
| | logcb | |
logab= |
| dla c spełniającego warunki logarytmu.
|
| | logca | |
29 mar 22:59
zbytdobra: aaaaa już wiem
dziękuje bardzo za rozjaśnienie
29 mar 23:03
Ajtek: Proszę

.
29 mar 23:03