hej
olo: czy ktoś mi to rozwiaże dane są wielomiany w (x) = x3 − 1 i p (x) = 2x2 + 4x +1
wyznacz wielomian u i podaj jego stopień
u(x) = 2 [w(x) ]2+p(x)2
29 mar 22:25
proxx: podstawiasz i obliczasz, co za problem ?
29 mar 22:26
olo: dlamnie duży nawet bardzo bo niewiem jak to się robi
29 mar 22:31
proxx: w miejsce w(x) podstawiasz twój wielomian, i w miejsce p(x) podstawiasz drugi wielomian i
rozwiązujesz zwykłe równanie
2[x3 −1]2 + 2x2 + 4x + 12 = u(x)
29 mar 22:49
proxx: 2[ x6 − 2x3 +1 ] + 2x2 + 4x + 12 = u(x)
2x6 − 4x3 +2 + 2x2 + 4x + 12 = u(x)
2x6 − 4x3 +2 + x2 + 2x + 12 = u(x)
6 stopnia
29 mar 22:54
proxx: tam dodaj jeszcze 2 i 1/2
29 mar 22:54