znajdz
Joan: Znajdz wspólczynniki a i b przy których wielomiany będą sobie równe :
W(x)=x6+4x−6x4+(a+b)x3 −2x2+x−1
V(x)= x6+(a−b)x5−6x4+8x3−2x2+x−1
29 mar 22:00
Eta:
Czy nie powinno być tak W(x)= x6 +4x5 ........
porównujesz współczynniki przy tych samych potęgach "x"
a−b=4
i a+b= =8
rozwiąż ten układ ...........
29 mar 22:05
Pola:
x6+4x−6x2+(a+b)X3−2x2+x−1=0 <−− wyznaczamy jedną niewiadomą jaką chcesz a lub b
x6+(a−b)x5−6x4+8x3−2x2+x−1=0 <−− podstawiamy za a lub b
29 mar 22:07
Eta:
odp: a=6 , b=2
29 mar 22:08
Joan: do Eta
ta równość jest wtedy gdy jest te 4x5 ?
29 mar 22:16
proxx: tak
29 mar 22:21
Eta:
tak
29 mar 22:22
proxx: jeżeli jest 4x5 i wielomiany są identyczne poza niewiadomymi to porównujesz współczynniki przy
danym 'x'
29 mar 22:22
Joan: Dobrze Dziękuje za pomoc
29 mar 22:27