...
nie rozumię matmy: proszę bardzo ZADANIE O OKRĘGU
Dane są okręgi o równaniach x2+y2−14x−8y+49=0
i (x−6)2+(y+3)2=16
a) określ wzajemne położenie tych okręgów
b)napisz równanie symetralnej odcinka łączącego środki danych okręgów
29 mar 21:43
adk: widzę że z naszym ojczystym językiem też masz problemy ^^
29 mar 21:49
gomokufan: adk, tak naprawde to Ty masz problem jesli Ci to przeszkadza, bo dla niego to pewnie nie jest
he he he
29 mar 22:22
Mila: rozwiązujemy układ równań:
x2+y2−14x−8y+49=0 ⇔x2+y2−14x−8y+49=0
(x−6)2+(y+3)2=16 x2−12x+36 +y2+6x +9=16
odejmuję stronami−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x=10−7y
podstaw do I równani i oblicz y, ja też liczę
29 mar 22:32
Mila: I rownanie przekształcamy do postaci kanonicznej
(x−7)2−49 +(y−4)2−16+49=0⇔(x−7)2+(y−4)2=16
S=( 7,4) współrzędne środka
Spróbuj dalej samodzielnie .Zgłaszaj problemy
29 mar 22:47
krystek: A odległość środków i promienie wystarczą . @Mila to TY?
29 mar 22:48
Mila: Tak, to ja. wystarczą, ale myslałam, że punkty przecięcia potrzebne. Zgłaszający nic nie pyta.
Cześć Krystek.
29 mar 23:08
krystek: Widocznie jak w tytule "Nic nie rozumie " Miłej nocy. Ja czekam aż serniczek się upiecze i idę
spać!
29 mar 23:11