?
Pola: Kąt α jest kątem ostrym oraz tgα=3 .Nie wyznaczając wartości sinα i cosα ,oblicz wartości
wyrażenia:
3sinα−2cosα5cosα
29 mar 21:39
mrk: (3sinα−2cosα)/ 5cosα = 3sinα/5cosα − 2cosα/5cosα= 3/5tgα −2/5= 9/5−2/5=7/5
29 mar 21:46
Janet: | | 2sinα | | 2 cosα | | 2 | | 2 | | 6 | | 2 | | 4 | |
= |
| − |
| = |
| tgα − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 5 cosα | | 5 cosα | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
29 mar 21:47
Janet: oj, no tak, źle sobie przepisałam..
29 mar 21:47
krystek:

oblicz wartości pozostałych sinα i cosα
29 mar 21:49
Pola: Dzięki wielkie.
29 mar 21:49
Pola: sinα=3u{√10}
29 mar 21:50
29 mar 21:53
Pola: sinα=3√10 mnożymy licznik i mianownik √10
29 mar 21:55
krystek: Tak
29 mar 21:56
Pola: cosα =1√10 i również mnożymy licznik i mianownik √10
29 mar 21:57
29 mar 21:58
Pola: Tak.
29 mar 22:00