trygonometria + prawdopodobienstwo
concorde: Niech A będzie zbiorem rozwiązań równania 2sinx + √2 = √2cosx + sin2x w przedziale <−π,π>.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że losowo wybrana liczba ze zbioru A
jest ujemna.
29 mar 21:37
rumpek:
2sinx +
√2 =
√2cosx + sin2x
2sinx +
√2 = 2sinxcosx +
√2cosx
2sinx +
√2 = cosx(2sinx +
√2)
(2sinx +
√2) − cosx(2sinx +
√2) = 0
(1 − cosx)(2sinx +
√2) = 0
Rozwiąż to do końca, dalej kombinacjami
29 mar 21:43
concorde: ok, dzięki
29 mar 21:59
kakka: Dalej kombinacjami tzn ? Niech ktoś pomoże :<
7 sty 18:26
PW: W przedziale [−π, π] będzie tych rozwiązań kilka w tym pewna liczba ujemnych. Zwykłe
prawdopodobieństwo klasyczne.
7 sty 21:40
kakka: Rozumiem , obliczyłem rozwiązania tj. cosx=1 i sinx=−√2/2 , to wszystkie rozwiązania czy będzie
coś jeszcze ? Niestety nie mam odpowiedzi
8 sty 20:28
kakka: Ok już zrobiłem , dzięki
8 sty 20:34