dany układ równań rozwiąż metodą podstawiania oraz graficzną
ola: dany układ równań rozwiąż metodą podstawiania oraz graficzną
2x+y=5
2x−3y=11
29 mar 21:25
29 mar 21:38
Pola: Wydaję mi się ,że coś jest nie tak.
x=1,5
y=9
podstawmy:
2*1,5+9=5
3+9=5
12=5
Więc nie zgadza się.
29 mar 21:45
Grzegorz: x=−4
y=13
29 mar 21:46
Pola: metoda przeciwnych współczynników:
2x+y=5/*(−1)
2x−3y=11
−2x −y=−5
2x −3y=11
−4y=6/:(−4)
y=−1,5
2x=5−1,5
2x=3.5 /:2
x=1,75
Może tak..?
29 mar 21:48
ola: a tak x=3,25
y=4,5
29 mar 21:51
ola: no właśnie ja tylko przeciwnych współczynników umiem a graficzna i podstawiania to bajka
29 mar 21:54
Mila: 2x+y=5
2x−3y=11
Metoda podstawiania
y=−2x+5
2x−3(−2x+5)=11
y=−2x+5
2x+6x−15=11
y=−2x+5
8x=26
x=3,25
y=−6,5+5=−1,5
sprawdź teraz
29 mar 22:00
iga: a graficzna musi wyjść tak samo tak
29 mar 22:04
ola : a mi wyszło inaczej
29 mar 22:05
ola : w graficznej w podstawiania juz mam dobrze tylko graficznej zle
29 mar 22:06