równanie kwadratowe z parametrem
mrk: Określić liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru m.
a) (x
2 −mx −1)(x
2−4)=0
a więc, liczyłem to tak:
pierwszy nawias musi się równać zero, lub drugi nawias musi się równać zero, z nawiasu drugiego
mamy dwa rozwiązania, −2 i 2. Pierwszy nawias przyrównuje do zera. obliczam delte która wynosi
Δ= m
2 + 4. Δ=0 dla m=−4, lub m=4(ten wynik odrzucamy). Dalej Δ>0 dla m należącego (−
∞,
−2)∪(2; +
∞)
a Δ<0 dla m należącego (−2;2). to nie są prawidłowe wyniki. gdzie jest błąd

Z góry dziękuje
za pomoc.
29 mar 21:12
krystek: masz 2 pierwiastki z drugiego nawiasu, ponieważ
(x2−4)=(x+2)(x−2)
Teraz musisz rozpatrzyć x2−mx−1
Δ=m2+4 jest dla każdego m dodatnia więc równanie ma 4 pierwiastki dla każdego m.
29 mar 21:17
mrk: a trzy rozwiązania są dla m należącego {(−3/2); (3/2)}. możesz mi powiedzieć skąd to jest?
29 mar 21:22
krystek: A czy dobrze zapisałaś wyjściowe równania? Nie wiem skąd to wzięłas(−łes)
29 mar 21:27
mrk: zbiór zadań do 2 klasy LO, res polona. Odpowiedzi do zadań są z tyłu w książce, i stąd je
cytuje.
29 mar 21:35
mrk: może w rozwiązaniach pojawił się błąd, wszystko możliwe
29 mar 21:35
krystek: | | 3 | |
Ale jeżeli wstawisz za m= |
| to Δ>0 i dwa rozwiązania . |
| | 2 | |
29 mar 21:42
krystek: Inaczej być nie może , chyba że czegoś nie wiem
29 mar 21:44
mrk: ok wielkie dzieki, widze że jesteś kumaty z tej matmy

pewnie jeszcze nieraz podczas moich
maturalnych powtórek będę musiał tutaj zajrzeć. Dzięki
29 mar 21:50
krystek: A Ty masz byś kumaty!
29 mar 21:54
29 mar 21:58
krystek: Witaj
Eta 
Ale komplement, prawda?
29 mar 22:00
mrk: nie rozumiem szydery ale spoko
29 mar 22:10
krystek: Oj, musisz długo żyć tak jak My!
29 mar 22:45