Rachunek
maja: Może mi ktoś wytłumaczyć skąd się to bierze.Mam takie zadanie
Rzucamy trzy razy monetą .Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
a)A−na pierwszej monecie wypadła reszka
b)B−wypadły co najmniej dwie reszki
c)C−wypadły co najwyżej dwie reszki
d)D−na drugiej monecie wypadła ósemka
np.przykład A ja rozumiem go tak:
A=(o,o,r),(o,r,o),(r,o,o) a jest to błędna odpowiedź
29 mar 21:03
Aga1: Pierwsze ma być r, a reszta dowolna
A={(r, r,r), (r, o,o), (r,o,r), (r, r, o)}
29 mar 21:06
picia: gdy rzycasz moneta to masz tylko dwie mozliwosci.albo orzel aolbo reszka a tego co napislas
wynika ze masz 3 mozliwosci to nie jest oczywiscie prawda.
29 mar 21:06
picia: gdy rzycasz moneta to masz tylko dwie mozliwosci.albo orzel aolbo reszka a tego co napislas
wynika ze masz 3 mozliwosci to nie jest oczywiscie prawda.
29 mar 21:07
MQ: Po co tak kombinować?
W a) interesuje cię tylko 1. rzut: P(A)=
12
O co chodzi w d)
29 mar 21:08
Mateusz:
Są dwie mozliwosci a nie trzy np
{OOO,RRR,ROO,ORR}
O−orzeł
R−reszka
29 mar 21:08
Aga1: Ale rzuca trzy razy i za każdym razem trzeba zapisać wynik
29 mar 21:08
maja: Czyli przykład B ma wyglądać tak B=(o,r,r),(r,o,r),(r,r,o),(r,r,r) ?
29 mar 21:09
Qawsed: To co Ty masz to jest zbiór zdarzeń elementarnych (w dodatku źle zapisany i niepełny) oznaczany
symbolem Ω. Należy podać dokładne wartości.
W tym wypadku Ω={OOO, RRR, ORR, ROO, ROR, OOR, ORO, RRO} o ile niczego nie pominąłem
a) 1/2 bo jest 50% szans na to, że wypadnie reszka.
b)4/8 = 1/2
c)3/8
d) 0, jest to zdarzenie niemożliwe.
29 mar 21:17
Qawsed: To co Ty masz to jest zbiór zdarzeń elementarnych (w dodatku źle zapisany i niepełny) oznaczany
symbolem Ω. Należy podać dokładne wartości.
W tym wypadku Ω={OOO, RRR, ORR, ROO, ROR, OOR, ORO, RRO} o ile niczego nie pominąłem
a) 1/2 bo jest 50% szans na to, że wypadnie reszka.
b)4/8 = 1/2
c)3/8
d) 0, jest to zdarzenie niemożliwe.
29 mar 21:17
picia: dokladnie jak pisze qawsed
29 mar 21:19