wielomiany wartosc bezwzgledna
Shieru: mam takie dwa rownania:
| | x2−6x+5 | |
1) |
| + 2x2 + 3x +1|x+1| = 11
|
| | |x−1| | |
i to sobie rozpisalam ze dziedzina R − {−1, 1}
x
2−6x+5 = (x−1)(x−5)
2x
2 + 3x +1= (x−1)
2
i wyszly mi dziwnie wyniki inne niz w odpowiedziach bo 7,5 tylko wyszlo
a to jak zrobic
29 mar 20:35
Shieru: zaraz napisze jak zrobilam 1wsze
29 mar 20:36
29 mar 20:41
Shieru: nikt mi nie sprawdzi, nie pomoze :< ?
29 mar 20:48
Shieru: prosze niech ktos chociaz sprawdzi
29 mar 21:15
Mila: 2x2+3x+1=2(x+1)(x+0,5)
są trzy przedziały;II i II domknięte z lewej strony. Oblicz, jak nie wyjdzie to policzę resztę.
29 mar 21:20
Mila: 2x2+3x+1=2(x+1)(x+0,5)
są trzy przedziały;II i III domknięte z lewej strony. Oblicz, jak nie wyjdzie to policzę
resztę.
29 mar 21:21
Marysia: pierwszy przedział (−∞,−1)
powinno być −x+5−2x−1−11=0
−3x=7
x=−37
zawiera się w przedziale
zaraz sprawdzę nastepne
29 mar 21:48
Marysia: drugi <−1,1)
powinno być
−x−5+2x+1=11
x=15
rozwiązanie spoza przedziału
29 mar 21:51
Marysia: trzeci <1,∞+)
powinno być
x−5+2x+1=11
3x=15
x=5
pasuje
a w drugim przedziale powinno byc −x+5+2x+1=11
x=6 tez spoza przedziału (plus mi umknął)
29 mar 21:55