Fizyka - równanie kinetyczne gazów
Grander: Oblicz średnią prędkość cząsteczek gazu azotu 1 mola o masie molowej 0,028 kg/mol w temp. 282
K
29 mar 20:24
Mateusz:
o ile mnie pamięć nie myli jest taka zaleznosc
| 1 | | 3 | |
| mv2= |
| kT gdzie k to stała Boltzmana |
| 2 | | 2 | |
29 mar 20:26
Grander: a masa będzie 0,028 kg
29 mar 20:32
Grander: czy 6,02*10−23
29 mar 20:33
Mateusz:
0,028 kg/mol
29 mar 20:35
Grander: mi wyszło jakoś tak
29 mar 20:44
MQ: | | 0,028 | |
Masa będzie 0,028kg/(6,02*1023)= |
| *10−23kg |
| | 6,02 | |
29 mar 20:45
Grander: | | 3*1,38*10−23*282 | |
po podstawieniu v=√ |
| |
| | 28*10−3 | |
29 mar 20:46