pytanie
Konrad: hej mam pytanie jak sprawdzic gdzie sa miejsca zerowe funkcji
f(x)=sin2x w przedziale <−2π;2π>
jest to mozliwe tylko sposobem podstawiania np
| | π | |
za x podstawiamy |
| i sprawdzamy czy przecina os x . |
| | 2 | |
Wychodzi f(x)=sinπ=0 i to jest miejsce zerowe. jest mi to potrzebne do rysowania funkcjii.
jaki jest najprostszy sposob
29 mar 20:21
Konrad:
29 mar 20:24
Konrad:
29 mar 20:33
Konrad:
29 mar 20:40
Konrad:
29 mar 20:51
29 mar 20:55
Konrad: | | kπ | |
aha czyli w taki sposob bede wiedzial ze bedzie miak miejsca zerowe co |
| |
| | 2 | |
29 mar 21:16
krystek: i wyliczasz wszystkie mieszczące się w podanym przedziale.
29 mar 21:18
Konrad: a dlaczego tam zapisales sin2x=
0+kπ
29 mar 21:19
Konrad: chodzi mi o kπ
29 mar 21:20
29 mar 21:21
Konrad: przeciez ja to wiem a okresowos jest 2π
29 mar 21:22
Konrad: nie wiem nadal dlaczego tam jest kπ
29 mar 21:22
Konrad: ok chodzi o miejsce zerowe
29 mar 21:23
krystek: ale wartość sinx= 0 masz dla kątów 0, π, 2π, itd czyli 0+k*π=kπ
29 mar 21:24
Konrad: czyli w funkcjo cos bede mial π2+kπ
29 mar 21:25
Konrad: ok zrozumialem dzieki krystek
29 mar 21:26
krystek: tak
29 mar 21:28