rownanie kwadratowe z wartoscia bezwzgledna
gosia: |x2−x|+|x+1|=x2−2x−1 rozwiaz rownanie
i zdefiniowalam obie wartosci i mam
x2≥x
x2<x
x≥−1
x>−1
i nie wiem co dalej, moze mam blad gdzies w definicji?
29 mar 20:13
Aga1: Ix2−xI=x2−x, gdy x2−x≥0⇔x(x−1)≥0⇔x∊(−∞,0>∪<1.∞)
Ix2−xI=−x2+x, gdy x∊(0,1)
Ix+1I=x+1, x+1≥0⇔x∊<−1,∞)
Ix+1i=−x−1, gdy x<−1
Rozpatrujesz przypadki
1. x<−1
x2−x−x−1=x2−2x−1
0=0
Rozwiązaniem jest każda liczba z przedziału (−∞, −1)
2. x∊<−1,0)
x2−x+x+1=x2−2x−1
licz
29 mar 20:31
gosia: ok dziękuje !
29 mar 20:37
Eta:

Założenie
1/ po prawej stronie musi być :x
2−2x−1 ≥0 rozwiąż tę nierówność
otrzymasz x€ ( −
∞, 1−
√2> U <1+
√2,
∞)
Miejsca zerowe pod modułami
x
2−x= x(x−1)=0 x=0 v x= 1 i x= −1
rozpatrz teraz równanie przedziałami
29 mar 20:41
Aga1: Eta, jeśli rozwiązujemy z przypadkami to koniecznie musimy zapisać założenie o prawej
stronie?
29 mar 20:55
Eta:
@
Aga1
Nie jest to konieczne , ale też nie zaszkodzi ( ja zawsze tak piszę z "rozpędu"

Pozdrawiam
29 mar 21:02