Help!
weronika: Dane jest rownanie x2+(2−3m)x+2m2−5m− 3=0
a) wyznacz pierwiastki rownania tak aby ich iloczyn byl najmniejszy
29 mar 19:54
weronika: Pomóżcie proszę
29 mar 19:57
Aga1: | | −b | | 5 | |
Dla m= |
| = |
| iloczyn jest najmniejszy.(funkcja kwadratowa przyjmuje najmniejszą |
| | 2a | | 4 | |
wartość w wierzchołku, gdy a>0)
| | 5 | |
Podstaw za m= |
| i oblicz x1 i x2. |
| | 4 | |
29 mar 20:01
weronika: nie chce mi wyjść, a do którego równania to podstawić?
29 mar 20:13
weronika: jak to obliczyć
29 mar 20:16
Aga1: x
2+(2−3*1,25)x+2*(1,25)
2−5*1,25−3=0
29 mar 20:19
weronika: okej dobrze wyszło dzięki wielkie
29 mar 20:30