Badanie zmienności funkcji
Sylwia:

Umiecie może badać zmienność funkcji?
29 mar 19:53
Aga1: Umiemy, ale jest to na pół godziny roboty.
Znajdź sobie punkty w/g których bada się przebieg (niejednokrotnie na forum były podawane)i
zapisuj po kolei obliczenia to Ci sprawdzę.
29 mar 19:57
MQ: | | 1 | |
Sprowadź sobie ją do postaci y−y0=a* |
|
|
| | x−x0 | |
Jest to hiperbola o asymptotach x=x
0 i y=y
0 przemnożona (przeskalowana) w kierunku osi OY
przez a.
| | 1 | |
Jeżeli a>0, to przebieg b. podobny do y= |
| , tylko że z przesunięciem na wykresie o wektor |
| | x | |
[x
0,y
0]
| | −1 | |
Jeżeli a<0 to przebieg podobny do y= |
| |
| | x | |
29 mar 20:38