kto mi to wytłumaczy-jutro mam próbną maturę
maturzystka: Wyznacz współrzędne środka i promień okręgu o równaniu x2− y2−4x+12y+31=0
29 mar 19:39
29 mar 19:40
29 mar 19:41
maturzystka: dzięki

ale w odp mam takie coś(rozwiązanie): (x−2)2+(y+6)2=9 i skąd te 9 się tu wzięło
29 mar 19:42
Aga1: W tablicach jest wzór równania okręgu
x2+y2−2ax−2by+c=0 u nas
x2+y2−4 x+12y+31=0
−2a=−4, −2b=12 c=31
a=, b=
S(a,b)−−środek okręgu
promień r=√a2+b2−c
29 mar 19:44
maturzystka: Dziękuje

już wiem
29 mar 19:46
Eta:
x2−4x+4 −4+y2+12y+36 −36+31=0
(x−2)2 −4+(y+6)2 −36+31=0
(x−2)2+(y+6)2 −9=0
(x−2)2+(y+6)2= 9
29 mar 19:47