Oblicz całkę
Smolar: ∫ x2e−x/2dx
Cześć, ktoś pomoże z taką całeczką? Nie wiem specjalnie nawet od czego zacząć. Przez części?
Na domiar złego Wolfram pokazuje jakiś nieatrakcyjny wynik, więc nie mam podpowiedzi w
odpowiedzi.
29 mar 19:38
29 mar 19:40
Smolar: Dzięki za odpowiedź, mam jeszcze jedno pytanie, skąd wiadomo że całką e(−x/2) jest −2e(−x/2)?
Jakoś nie potrafię pozbyć się tego iksa, żeby zostało −2.
29 mar 21:00
Smolar: Już nic, zapomniałem o podstawianiu.
29 mar 21:03
MQ: ∫exdx=ex
podstawiasz t=−x/2
dt=−12dx
dx=−2dt
Stąd
29 mar 21:05