Kwadrat - help:)
SsSsS: O ile % musii sie zwiekszyć bok, żeby Pole wynosiło 144%. Proszę o szybką odpowiedź.
29 mar 19:31
handball93: o 12 procent
29 mar 19:33
SsSsS: jak to obliczyłeś?
29 mar 19:34
SsSsS: hm?
29 mar 19:41
Eta:
o 20%
29 mar 19:42
SsSsS: a dlaczego 20%?
29 mar 19:42
Eta:
P=1,2a*1,2a= 1,44a2
29 mar 19:42
SsSsS: hmmm, nadal nie rozumiem, możesz jaśniej?
29 mar 19:43
SsSsS: Eta?
29 mar 19:46
pigor: ....

otóż np. tak : jeśli a − długość boku kwadratu i
x%=? − szukany jego
procentowy wzrost , to :
[(100+x)%a]2=144%a2 /: 1%a
2 ⇔ (100+x)
2%=144 / *100 ⇔ (100+x)
2=(12*10)
2 ⇒
⇒ 100+x=120 ⇔
x=20 , czyli
x%=20% − szukany
wzrost procentowy boku . ...
30 mar 16:45