uprość
Dominika: √3x+2 =4√3 − 3x Przedstaw rozwiązanie równania w postaci a+b√3
29 mar 19:18
Dominika: wyszło mi, że x = −3/4 +
√3/12, ale nie jestem pewna czy to taka postać
29 mar 19:21
29 mar 19:24
Aga1: Mi wyszło inaczej, zapisz obliczenia to Ci sprawdzę.
29 mar 19:28
handball93: | | 7 | |
co ostatecznie daje nam −3 + |
| √3 |
| | 3 | |
29 mar 19:30
Dominika: 3x+√3 = 4√3 −2
x(3+√3)=4√3−2
x=4√3−2/3+√3
x=(4√3−2)(3−√3)/9−3
x=12√3−12−6+2√3/6
x=14√3−18/6
14√3/6 −3
mała pomyłka była
29 mar 19:35
handball93: a jaka wielka roznica
29 mar 19:36
Dominika: 4 zjadłam

przez przypadek
29 mar 19:37
handball93: no i iksa przy pierwiastku
29 mar 19:38