całka
Dorota: Mam taka całkę oznaczoną i nie wiem co z nią zrobić dalej

∫sin
4t dt+∫sin
6t dt
obszar całkowania <0,2pi>
Pomoże ktoś, proszeeee
Basia:
∫sin
nt dt liczy się tak:
J=∫sin
4t dt = ∫sin
3t*sint dt
f(t) = sin
3t f'(t) = 3sin
2t*cost
g'(t) = sint g(t) = −cost
J = −sin
3t*cost + 3∫sin
2t*cos
2t dt =
−sin
3t*cost + 3∫sin
2t(1−sin
2t) dt =
−sin
3t*cost + 3∫(sin
2t − sin
4t) dt =
−sin
3t*cost + 3∫sin
2t − 3∫sin
4t dt
stąd
4∫sin
4t dt = −sin
3t*cost + 3∫sin
2t dt
znowu przez części
f(t) = sint f'(t) = cost
g'(t) = sint g(t) = −cost
∫sin
2t dt = −sint*cost + ∫cos
2t dt = −sint*cost + ∫(1−sin
2t)dt = −sint*cist + t − ∫sin
2t dt
2∫sin
2t dt = t − sint*cost
| | t | | sint*cost | |
∫sin2t dt = |
| − |
| |
| | 2 | | 2 | |
czyli
| | t | | sint*cost | |
4∫sin4t dt = −sin3t*cost + 3*[ |
| − |
| ] |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
∫sin4t dt = − |
| sin3t*cost + |
| *[t − sint*cost] |
| | 4 | | 8 | |
no i teraz liczysz całkę oznaczoną
∫sin
6t dt identycznie
no i sprawdź obliczenia, bo mogłam się pomylić