pomocy
anka: wyznacz współczynnik p i q wielomianu w ,jeśli w(−1)=4 i w (0) =3
w(x)=x3 +px2 − 4x+q
i jeszcze jedno zadanko
w(x)= − px3 + 3x2 +x −6q
bardzo prosze o całe kompletne rozwiazanie bo niewiem jak się to rozwiązuje DZIEKUJE
29 mar 18:33
Jolanta: podstawiasz x =−1 wynik =4
x=0 wynik =3
układ równan napisz jak liczysz pomogę
29 mar 18:37
anka: robisz układ równań
4=(−1)3+p(−1)2−4(−1)+q
3=q
analogicznie z drugim..
29 mar 18:38
anka: przepraszam ale nie mam bladego pojęcia nie było mnie na lekcji
29 mar 18:39
Jolanta: x3+px2−4x+q=W{x} W(−1)=4
(−1)3+p(−1)2−4*(−1)+q=4
tak samo podstaw x=0 i wylicz
29 mar 18:42