prawdopodobieństwo
qwerty: 1.Rzucamy trzy razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń A',B gdy
A − co najmniej raz wypadł orzeł
B − wypadły trzy orły lub trzy orły
2.W pudełku jest 10 lizaków 6 malinowych i 4 truskawkowe. Dziecko wyjmuje 4 lizaki. Oblicz
prawdopodobieństwo tego że wśród nich będą 3 lizaki truskawkowe.
29 mar 18:31
Aga1: IΩI=2
3=8
A
' wypadły same reszki
B coś popraw.
dokończ
29 mar 18:35
adk: 1. Moc omegi to będzie 2
3, ponieważ doświadczenie polega na 3 krotnym rzucie monetą, która ma
dwie strony. Skoro zdarzenie A mówi o tym że co najmniej raz ma wypaść orzeł, to zdarzenie
przeciwne mówi o tym, że orzeł nie wypadnie ani razu. Taka sytuacja będzie miała miejsce tylko
| | 1 | |
raz (r,r,r). Zatem P(A')= |
| |
| | 8 | |
29 mar 18:41
qwerty: dzięki wielkie a moglibyście jeszcze rozwiązać takie zadanko:
Z liczb 1,2,5,6,7 losujemy bez zwracania dwie.
a) Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A − suma wylosowanych liczb jest większa od 8
B − za pierwszym razem wylosowano liczbę parzystą
b) Oblicz prawdopodobieństwo A∪B
c) Oblicz P(A')
29 mar 18:48
karolina: Rzucamydwa razy symetryczną kostką w kształcie czworościanu foremnego.Na ściankach kostki
znajdują się odpowiednio oczka od jedego do czterech.Po każdym rzucie notujemy liczbę oczek ze
ścianki,na którą upadł czworościan.Oblicz prawdopodobieństwozdarzeń:
A−,,suma liczby oczek w dwóch rzutach jest równa 6''
B−,,suma liczby oczek w dwóch rzutach jest nie większa od 5''
29 mar 19:13
Aga1:
Liczb jest 5.
IΩI=5*4=20
A={(2,6), (2,7),((5,6), (5,7), (6,5), (6,7), (7,2), (7,5), (7,6)}
IAI=9
Dalej kombinuj.
29 mar 20:43
Aga1: karolina
IΩI=4*4=16
a={(2,4), (3,3), (4,2)}
IAI=3
oblicz P(B)
29 mar 20:46