udowodnij trygonometria
handball93: | | π | |
2 sin2 (x + |
| ) −1= sin2x |
| | 4 | |
29 mar 18:27
Basia:
rozpisz sin(x+π4) z wzoru na sin(α+β)
29 mar 18:29
handball93: a co z 2 sin2 ?
29 mar 18:33
Basia:
najpierw lepiej policz proste sin(x+π4)
potem to co wyjdzie podniesiesz do kwadratu (najpierw) i pomnożysz przez 2
29 mar 18:37
handball93: tzn? od czego mam zaczac

co to znaczy policz proste
29 mar 18:47
handball93: moze to ktos normalnie wytlumaczyc ?
29 mar 18:51
Aga1: Rozpisz
1) sin(x+π/4)=
2)To co Ci wyjdzie podnieś do kwadratu
3) Otrzymany wynik pomnóż przez 2.
29 mar 18:56
handball93: | | π | | π | |
sinx cos |
| + cosx sin |
| |
| | 4 | | 4 | |
jak podniose do kwadratu bede mial
| | π | | π | | π | | π | |
sinx cos |
| 2 +cosx sin |
| 2 + 2 sinx cos |
| cosx sin |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
jeszcze wszystko razy 2 i co teraz ?
29 mar 19:00
handball93: nikt nie da rady ?
29 mar 19:11
handball93: refresh
29 mar 19:30
Aga1:
| | π | |
Brakuje Ci nawiasów (sinxcos |
| )2 |
| | 4 | |
| | √2 | | 1 | | 1 | |
( |
| (sinx+cosx))2= |
| (sin2x+cos2x+2sinxcosx)= |
| (1+2sinxcosx) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
29 mar 19:37
handball93: skad Ci sie to wzielo
jak masz rownanie
| | π | | π | | π | | π | |
2(sinxcos |
| )2+2(cosxsin |
| )+4(sinxcos |
| cosxsin |
| ) |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
29 mar 19:46
Aga1: | | √2 | |
podstawiłam sinπ/4=cosπ/4= |
| i wyłączyłam przed nawias. |
| | 2 | |
Jak mój wynik pomnożysz przez 2 i swój doprowadzisz do prostszej postaci to uzyskasz to samo.
29 mar 19:54