funkcje.
Lidka: wyznacz dziedzine funkcji :
proszę o zrobienie krok po kroku i wytłumaczenie,tak abym mogła sie potem wzorować

Dzieki!
29 mar 18:22
Basia:
w mianowniku nie może być zera i to wszystko, bo 3√.... jest określony dla każdej liczby
rzeczywistej
no to co z tego wynika ?
29 mar 18:25
Jolanta: 3√2−|x+1|≠0
|x+1|≠2
|x+1|=2
x+1=2 u x+1=−2
x=1 x=−3
x∊R−{−3;1}
29 mar 18:26
Lidka: nie wiem kiedy dajmey nierówność a kiedy znak równości ....i potem nie rozumiem kiedy ma być
znak 'i" a kiedy "lub"...

możecie mi to jakoś wytłumaczyć na przykładach?
29 mar 18:31
Lidka: nie wiem kiedy dajmey nierówność a kiedy znak równości ....i potem nie rozumiem kiedy ma być
znak 'i" a kiedy "lub"...

możecie mi to jakoś wytłumaczyć na przykładach?
29 mar 18:31
Aga1: Np f(x)=
√2x−4
2x−4≥0 −−−wynika z definicji pierwiastka parzystego stopnia.
4x−3>0, bo mianownik zerem nie może być ( dzielenie przez 0 jest niewykonalne)
f(x)=
3√x−7 b−−pierwiastek nieparzystego stopnia istnieje dla każdej liczby rzeczywistej
x∊R
x*y=0⇔x=0 lub y=0
x*y≠0⇔x≠0 i y≠0
29 mar 18:43