prawdo
anka: Rzucamy pięć razy symetryczną kostką do gry. Ile wynosi prawdopodobieństwo zdarzenia, że
największą wyrzuconą liczbą oczek jest 5 i najmniejszą jest 1?
29 mar 18:22
anka:
29 mar 18:51
anka: proszę pięknie o pomoc w rozwiązaniu lub wskazówki.
29 mar 19:13
konrad: nie jestem dobry z prawdopodobieństwa ale może spróbuję

prawdopodobieństwo wyrzucenia w jednym rzucie maksymalnie 5 oczek jest 5/6 a minimum 1 jest
1/6, zatem prawdopobieństwo wyrzucenia w jednym rzucie tego lub tego jest 5/6*1/6=5/36
Zatem w pięciu rzutach jest to (5/6)
5=3125/7776≈0,4
tak to ja bym zrobił, ale nie gwarantuję, że to jest poprawnie
29 mar 19:20
anka: mam do wyboru odpowiedzi:
29 mar 19:40
anka: próbowałam tak. nie mam pomysł na to.
29 mar 19:46
anka: pomocy!
29 mar 21:22
anka: ..
29 mar 21:25
anka: pomoże ktoś plis.
29 mar 21:28
MQ: To jest równoważne temu, że przynajmniej raz wypadła 1, przynajmniej raz wypadła piątka, a poza
tym dowolnie, byle nie 6
W jednym rzucie:
1: p(1)=16
5: p(5)={1}{6}
Nie 6: p(~6)={5}{6}
Całość: p(1)*p(5)*p(~6)*p(~6)*p(~6)=16*16*56*56*56
29 mar 21:29
anka: ok tą część rozumiem. a coś z ustawieniem jeszcze powinnam brać pod uwagę czy nie?
29 mar 21:31
anka: w książce mam 4 odpowiedzi do wyboru jak wyżej
29 mar 21:32
MQ: Zapomniałem jeszcze o różnych kolejnościach 1 i 5:
| | | |
Całość to co wyżej razy | *2, bo pozostałe wybieramy na 3 miejscach z 5, a 1 i 5 mogą być |
| | |
na dwóch pozostałych na dwa sposoby: najpierw jedynka albo najpierw 5
29 mar 21:35
anka: czyli
| | 5! | | 125 | | 2*4*5 | |
P=16*16*56*56*56*2* |
| = |
| * |
| =
|
| | 3!*2! | | 7776 | | 2 | |
dobrze mi wychodzi?
odpowiedzi do zadania w książce do wyboru
29 mar 21:40
MQ: Coś się nie zgadza −− niech pomyślę
29 mar 21:43
anka: i jak jakiś pomysł masz? bo ja nic..
29 mar 21:58
MQ: Nie mam pomysłu −− prawdopodobnie źle rozumiem treść zadania
29 mar 22:01
anka: no nic trudno. dziękuję bardzo za pomoc.
29 mar 22:04
MQ: Tak jak ja to rozumiem −− przynajmniej raz 1 i przynajmniej raz 5 oraz reszta nieważna, byle
nie 6, to na pewno będzie 2500/7776
Widocznie autor inaczej rozumie to zadanie, ale nie mogę dojść jak
29 mar 22:06