teoria liczb
aga: Rozważmy liczby pierwsze p, mniejsze od 50, dla których liczba p3+2p2−8p ma dokładnie osiem
różnych dzielników. Wtedy:
[ ] ich suma wynosi 82
[ ] są cztery takie liczby
[ ] jest pięć takich liczb
[ ] ich suma wynosi 74
29 mar 18:21
aga:
29 mar 18:56
aga: potrafi to ktoś zrobić?
29 mar 19:14
Aga1: Liczby pierwsze mniejsze od 50.
2,3,5,7,11, 13,17, 19, 23, 29, 31, 37, 39, 41, 43, 47,
wielomian rozłóż na czynniki.
W(p)=p(p2+2p−8)=p(p+4)(p−2)
Podstaw kolejno liczby pierwsze
W(2)=0 −−0 ma nieskończenie wiele dzielników( oprócz0)
w(3)=3*7*1=21 − (4 dzielniki)
W(5)=5*9*3=51*32*31 −−liczba dzielników (1+1)*(2+1)*(1+1)=2*3*2=12
w(7)=7*11*5=71*111*51−−liczba dzielników (1+1)*(1+1)(1+1)=2*2*2=8
I sprawdź dalej, krótszej metody nie widzę
29 mar 19:23
aga: dziękuję
29 mar 19:36