Wytłumaczcie mi to przekształcenie:)
bart: Wytłumaczcie mi dlaczego z takiego czegoś robi się coś takiego. Bo nie rozumiem tego
przekształcenia (A mam tylko rozwiązanie)
| | sin2α | |
sinα + sinα * |
| = sinα*cos2α+sinα*sinα2cos2α |
| | cos2α | |
29 mar 18:03
bart: tam pod ułamkiem jest cos2α
29 mar 18:04
konrad: jak sobie pomnożysz licznik i mianownik pierwszego ułamka przez cos2α, to będziesz mieć dwa
ułamki o wspólnym mianowniku i jak je dodasz to takie coś otrzymasz
29 mar 18:06
Basia:
sprowadzono do wspólnego mianownika
29 mar 18:07
rumpek:
u mnie zamiast α jest x, dziedzinę sam sobie ustalisz
| | sin2x | | sin3x | | sinxcos2x + sin3x | |
sinx + sinx * |
| = sinx + |
| = |
| = |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
| | sinxcos2x + sinx * sin2x | |
= |
| = P |
| | cos2x | |
c.n.u
29 mar 18:07
bart: kumam dzieki
29 mar 18:26