sprawdź czy wierzchołki są trójkątem
nati: sprawdź czy punkty a, b i c są wierzchołkami trójkąta.
a) |AB|=3,5 |BC|= 4 |AC|=1,5
b) |AB|=3 |BC|=3 |AC|=1
c) |AB|=1+3√2 |BC|=√2+2 |AC|=2√2
i proszę powiedzcie jak to obliczyć
29 mar 18:01
picia: jakimi wierzchołkami?chyba bokami trojkata.trzeba tylko podstawic do wzoru na twierdzenie
pitagoras.
29 mar 20:02
Mila: a) 3,5+1,5=5>4 te odcinki mogą być bokami Δ.
29 mar 21:08
Jolanta: jeżeli nie pisze ,że trójkaty mają być prostokątne ti sprawdza sie czy suma dwóch boków jest
wieksza od trzeciego (trzy dodawania na jeden trójkat)
29 mar 21:10
picia: aa racja.
29 mar 21:16