Twierdzenie sinusów i cosinusów
innfi: | | 2√2 | |
W trójkącie ostrokątnym dane są: a=2cm, b=1cm, sinα= |
| . Oblicz c. |
| | 3 | |
| | √2 | |
Z twierdzenia sinusów wyszło sinβ= |
| a dalej nic nie wychodzi  . Z twierdzenia |
| | 3 | |
cosinusów chyba mozna c ale nie mam cosγ
29 mar 17:51
Basia:
no to go policzymy (ten cosγ)
γ = 180−(α+β)
cosγ = cos[180−(α+β)] = − cos(α+β) = − [ cosα*cosβ − sinα*sinβ ] =
sinα*sinβ − cosα*cosβ
sinusy masz, cosinusy policz z jedynki trygonometrycznej (są dodatnie, bo trójkąt jest
ostrokątny)
i potem oczywiście tw.cosinusów
29 mar 18:06
innfi: No czaje zastosowałaś wzór redukcyjny ale czemu − cos(α+β) = − [ cosα*cosβ − sinα*sinβ ]
29 mar 18:09