aga: w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kąt pomiędzy ścianą boczną i płaszczyzną podstawy
ma miarę α. oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa wiedząc,że
krawędź podstawy ma długość a. POMOCY
12 maj 18:56
Agatusia: rysujemy
iii z naszego boskiego obrazka wychodzi na to ze mamy trojkat prostakatny w srodku
naszego ostroslupa,
jego boki to 1/2a , wykososc ostroslupa i sciana boczna
mieszy sciana boczna a 1/2 a jest kat alfa
czyli
ctg alfa = 1/2a / H
h = 1/2a / ctg alfa
podastawiamy do wzoru na objetosc
V = 1/3 Ppodstawy * H
wyjdzie jakis dziwny wzor ale na tym to zadanie polega.
i pole liczymy tak, ze z naszego trojkata wyliczami dlugosc boku, czyli jego wykososc
jest to np.
cos alfa = 1/2a / h - (wykososc boku)
i podatawiamy do wzoru
P = Pole podstawy + 4 * a * h /2
12 maj 20:06