??
marcin: Funkcja określona jest wzorem f(x)=2x2−7x+m
dla jakiej wartości m funkcja ma 2 miejsca zerowe
29 mar 17:42
asdf: y =2x
2 − 7x + m
2x
2 − 7x + m = 0
a= 2
b = −7
c = m
ma 2 miejsca zerowe dla Δ > 0
Δ = 49 − 8m
49 − 8m > 0
49 > 8m
29 mar 17:44
marcin: a to

dla jakiej wartości m funkcja przyjmuje tylko wartości dodatnie
29 mar 17:46
asdf: 2x
2 − 7x + m > 0
2x
2 − 7x > −m || * (−1) I ZMIENIA SIĘ ZNAK NA PRZECIWNY

!
−2x
2 + 7x < m
Δ = 49
x
1 = 0
| | −7 − 7 | | 14 | | 7 | |
x2 = |
| = |
| = |
| |
| | −4 | | 4 | | 2 | |
ramiona w dół (a < 0)
| | 7 | |
ODP: dla wartości m (− ∞; 0) ∪ ( |
| ; ∞) funkcja przyjmuje wartości dodatnie. |
| | 2 | |
29 mar 17:51
marcin: dzięki
29 mar 17:52
bart: f(x)=2x
2−7x+m chyba tak

nie

licz Δ (Musi byc wieksza od 0)
29 mar 17:52
asdf: bart, gdzie widzisz błąd?
29 mar 17:54