prawdopodobienstwo z kulami..
nynax: w urnie jest 5kul białych i 7 kul czarnych.Losujemy 2 razy po jednej kuli bez zwracania. Oblicz
prawdopodobieństwo ze wyjmiemy co najmniej jeden raz kule białą.
29 mar 17:40
rumpek:
|Ω| = 12 * 11 = 132 ...
|A| = (b, c) v (c, b) v (b,b) = 5 * 7 + 7 * 5 + 5 * 4 = 2 * 5 * 7 + 5 * 4 = 70 + 20 = 90
P(A) = ...

lub zdarzeniem przeciwnym

wtedy tylko (c,c) = 7 * 6 = 42 ⇒ |A| = 132 − 42 = 90
29 mar 17:47
nynax: P(A)=1−P(A)=1−90/132=42/132
tak?
29 mar 17:50
rumpek:
przecież napisałem ...
P(A) = 1 − P(A')
czytanie ze zrozumieniem
29 mar 18:00
nynax: dziekuje
29 mar 18:01