wartość max/min
pan tadeusz: 1. Zbadaj, jaką najmniejszą wartość może przyyjmować suma 1x + 1y jeśli x+y=1 i x>0
y>0
2. Rozpatrujemy rodzinę prostokątów, których dwa kolejne wierzchołki należą do odcinka o
końcach A(−2,0) i B(2,0),a pozostałe dwa do paraboli y=4−x2. Znajdź prostokąt o największym
obwodzie.
29 mar 17:31
pan tadeusz: Bardzo proszę o pomoc.
30 mar 11:15
AC:
Zad 1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
s= |
| + |
| = |
| ⇒ xy = |
| |
| | x | | y | | xy | | s | |
liczby x i y spełniają równanie
| | 1 | | 1 | |
t2 − t + |
| = 0 ⇒ s = |
| |
| | s | | t*(1−t) | |
| | 1 | |
s osiąga min gdy t*(1−t) osiąga max a to zachodzi dla t= |
| |
| | 2 | |
30 mar 11:30
AC:
prostokąt szer: 2x; wys: y
Ob=2(4−x
2)+4x= −2x
2 +4x +8
czyli prostokąt ma wymiary 2 na 3
Ob =10
30 mar 11:37