Ile godzin potrzeba
XYZ: Pierwsza pompa napełnia zbiornik w czasie o 15 godzin krótszym niż druga pompa. Jeżeli obie
pompy pracują jednocześnie, to zbiornik zostaje napełniony w czasie 10 godzin. Ile godzin
potrzeba na napełnienie zbiornika przy pomocy każdej z pomp?
29 mar 17:00
MQ: V=objętość zbiornika
w1=wydajność 1 pompy
w2=wydajność 2 pompy
V/w1+15h=V/w2
V/(w1+w2)=10h
Z układu równań obliczasz wydajności pomp, a potem:
V/w1=czas napełniania przez 1 pompę
V/w2=czas napełniania przez 2 pompę
29 mar 17:08
pigor: ... otóż, niech (*)
x−15, x=? − czas pracy
drugiej ,
pierwszej pompy
odpowiednio, to z warunków zadania i pojęcia ...

wydajności pracy :
1x−15+1x=110 i
x>15 ⇒ 10x+10(x−15)=x(x−15) ⇔ x
2−35x+150=0 ⇒
Δ=25 i x=
35−52=15 lub
x=35+52=
20 >15 , to stąd i z (*) :
20h i
5h − szukany
czas pracy 1−szej i 2−giej pompy odpowiednio . ...
29 mar 17:16
pigor: ...

nie, na odwrót
5h i
20h − czas pracy 1−szej i 2−giej pompy odpowiednio .
29 mar 17:18
mala2: Δ = b
2−4ac = (−35)
2 − 4 * 1 * 150 = 1225 − 600 = 625
√Δ=25
x
1 = 5 h
x
2 = 30 h
czy już powinnam spać
4 maj 01:26
mala2: czyli x = 30 h druga pompa
30 − 15 = 15 h pierwsza
?
4 maj 01:28